Lipa,naziv udruge poreznih obveznika i podjedinica hrvatske kune.

Zanimljivo je da se iz udruge LIPA niti jednom rječju nisu osvrnuli na rezanje prava hrvatskih pacijenata najavljeno u intervjuu ministra Kujundžića za Novi list. Ministar razmišlja o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje i o redukciji prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju.

Ohrabreni odgodom poreza na nekretnine, pripisujući si pritom i nepripadajuće zasluge, aktivisti LIPE, udruge poreznih obveznika, pokrenuli su peticiju protiv povećanja poreza na luksuz.

Podsjetimo, riječ je o povećanju poreza na cigarete, alkohol, kocku i telefoniranje koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio s ciljem namicanja dodatne tri milijarde kuna za zdravstveni proračun.

Peticiju su objavili na mrežnim stranicama udruge i naslovili je „Ne damo im novih tri milijarde kuna“. Pozivaju građane da „odlučnom reakcijom pokažu da su porezni obveznici protiv uvođenja novih poreza i podizanja ionako previsokog poreznog opterećenja“.

Dalje navode da bi „uvođenje ovih četiriju nameta predstavljalo novi snažan udar na standard građana jer bi se na taj način iz džepa poreznih obveznika izbio desetak puta veći iznos od onoga što bi morali dodatno platiti kroz uvođenje predloženog, ali odbačenog poreza na nekretnine“.

Budući da za većinu vlasnika nekretnina u Hrvatskoj uvođenje poreza na nekretnine ne bi značilo i veće namete od onih koje plaćaju kroz komunalnu naknadu, ostaje nejasno što su i kome ovakvom populističkom retorikom iz LIPE htjeli poručiti. Tome treba dodati i opasku da se ovdje radi o povećanju već postojećeih, a ne“uvođenju“ novih nameta, kako navode organizatori peticije.

Jesmo li zaista nacija ovisnika?

Iz LIPE upozoravaju da će „u prosjeku, svakog punoljetnog građanina Hrvatske, ovi nameti stajati dodatnih tisuću kuna godišnje“. S punim se pravom nadamo da su brojke neralno visoke, jer u protivnom Hrvatska ima ozbiljan javnozdravstveni problem ovisnosti o nikotinu, alkoholu i kocki. Problem koji razara pojedinca, obitelj i društvo u cjelini.

Zanimljivo je da se iz udruge LIPA niti jednom rječju nisu osvrnuli na rezanje prava hrvatskih pacijenata najavljeno u intervjuu ministra Kujundžića za Novi list. S ciljem neophodne financijske stabilizacije zdravstvenog sustava, ministar razmišlja o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje, a planira i redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.

Tko je zapravo LIPA, čije interese zastupa i kakav je njen odnos prema financiranju javnih potreba (zdravstvo, školstvo, socijala...), slikovito nam može dočarati kalkulator Dana porezne slobode objavljen na mrežnim stranicama udruge. Nakon što unesete tražene podatke i odberete „izračunaj“ poruka glasi – „Za državu radite do...“.

Dame i gospodo iz LIPE, jesu li za vas umirovljenici, osobe s invaliditeom i drugi ugroženi građani „država“, jesu li za vas javne bolnice i javne obrazovne ustanove „država“? Ili je „država“ za vas samo desnica na srcu, ljevica na novčaniku?

Dario Benčić