Emisija Prvog programa Hrvatskog radija

U današnjoj emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a i najavio uvođenje novog oporezivanja automobila. Pojasnio je i što u praksi znači odgoda uvođenja poreza na nekretnine. 

"Svi članci Zakona o porezu na nekretnine su obrisani i 1.1.2018. stvari ostaju kakve su danas" odgovorio je Marić na upit što zapravo znači odgoda poreza na nekretnine i što je građanima činiti s upitnicima koje su dobili na kučnu adresu.

Ipak, namjere predlagatelja su bile dobre, ističe Marić, jer smatra da je trenutni sustav oporezivanja nekretnina kroz komunalnu naknadu nepravedan i neadekvatan. Hrvatska je prema njegovim riječima među malobrojnim članicama EU-a koje pri oporezivanju ne računaju vrijednosnu komponentu nekretnine. Iznio je pritom i zanimljiv statistički podatak da je čak 2/3 ukupnog stambenog fonda RH sagrađeno do 1987. 

Ministar Marić najavio je skoro donošenje novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, i podsjetio na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijenost prema kojima se prag za ulaz u sustav PDV-a od 1.1.2018. podiže s 230 na 300 tisuća kuna. Za mnoge male poduzetnike i obrtnike ovo je sigurno dobra vijest.

Za jesensku sjednicu Sabora koja je započela u petak 15. rujna, ministar Marić najavio je još jednu izmjenu u okviru zakona o lokalnim porezima. Riječ je o oporezivanju automobila starijih od 10 godina. Prema riječima ministra, čak 3/4 vlasnika automobila ne plaća porez jer su njihova vozila starija od 10 godina. Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12,5 godina.

"Naša ideja je, između ostalog, da kroz ove zakonske izmjene napravimo iskorak prema zanavljanju voznog parka", rekao je Marić. Pritom upozorava i na sigurnosnu komponentu jer "cestovna infrastruktura u Hrvatskoj je dobra, ali to treba pratiti i kvaliteta prevoznih sredstava"

Na upit hoće li porezno rasteretiti kupnju novih vozila, posebice električnih ministar je odgovorio: "Za sada, naravno, nismo predvidjeli, ali..."  

Urednik