Reakcija Borisa Miletića na premještanje ploče sa spornim obilježjima.

Da li je ploču s natpisom "Za dom spremni" dovoljno ukloniti samo iz Jasenovca ili taj pozdrav treba zakonom zabraniti, još će dugo biti kamen spoticanja u duboko podijeljenom hrvatskom društvu.

Med i mlijeko teku širom Istre, ruže cvatu na svakom koraku, i to naravno, one bez trnja. Gladnih, blokiranih i nezaposlenih građana Istre gotovo da i nema, pa se čelni čovjek najveće istarske stranke nakon točno dva tjedna, umjesto gorućim životnim pitanjima, opet bavi ustašama, partizanima i HOS-ovim pločama.

Koliko su ta pitanja važna i uopće zanimljiva građanima Pule i Istre pokazala je nedavna anketa  o preimenovanju Trga maršala Tita. Građani Pule koji su na izborima 28. svibnja 2017. zaokružili Borisa Miletića i njegovu listu sigurno su očekivali puno više. Primjerice smanjenje liste čekanja za smještaj u domu za starije, nove gradske stanove umjesto novih prodajnih centara Lidla i Plodina ili obnovu urbanih vrtova kojima svi hrvatski gradovi osim Pule pridaju velik značaj.

Premještanjem ploče legitimirana ustaška simbolika

Miletićevo priopćenje pod naslovom "Vlada je danas normalizirala ustašku simboliku" prenosimo u cijelosti:

"Premještanje ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ iz Jasenovca na drugu lokaciju je uvredljivo i licemjerno.  Jedino što građani iz toga mogu shvatiti je da je taj pozdrav prihvatljiv svugdje osim u Jasenovcu.

Odlukom da se ustaški pozdrav postavi na novoj lokaciji, umjesto da se potpuno ukloni, Vlada je legitimirala ustašku simboliku i normalizirala je u javnom prostoru. Čini se da smo time postali jedina zemlja u Europi u kojoj je dopušteno isticanje simbola fašističkih režima. To je sramota za cijelu Hrvatsku.  

Imali su priliku konačno riješiti problem veličanja ustaštva i zatvoriti tu  priču, a oni su umjesto toga povukli potez kojim su dali zeleno svjetlo ustaškoj ikonografiji.  Temeljne europske i građanske vrijednosti, poput antifašizma, u Hrvatskoj su postale dio jeftine političke trgovine. To je svakom normalnom siguran znak za uzbunu."

Urenik